Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin girişimiyle coğrafi işareti alınan ve günde 12 ton üretilen Savaştepe Mihaliç kelle peyniri
, birçok şehre gönderilerek kahvaltı sofralarında damakları tatlandırıyor.
1
Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin girişimiyle coğrafi işareti alınan ve günde 12 ton üretilen “Savaştepe Mihaliç kelle peyniri”, gönderildiği birçok şehirde kahvaltı sofralarında damakları tatlandırıyor.
2
İklim şartları ve geniş meralarıyla öne çıkan 16 bin 765 nüfuslu Savaştepe ilçesindeki 9 mandırada günde 60 ton süt işlenerek Mihaliç kelle peyniri üretiliyor.
3
Fabrikalara gelen sütler tahlillerden geçirilerek süt alım noktalarına gönderiliyor.
4
Daha sonra pişirme kazanlarında 55 ila 65 derece sıcaklıkta kaynayan sütler, uygun ısı koşullarında şirden mayasıyla etkileşime giriyor. 90 derecede haşlanan süt, telemeye (tuzsuz ve yumuşak peynir türü) dönüşüyor.
5
Peynir altı suyundan ayrılan teleme, süzgeçler yardımıyla alınıp askılara asılıyor.
6
Gıda mevzuatına uygun paslanmaz krom şişlerle şişlenen peynir, bu sayede içindeki suyu atıyor.
7
Daha sonra kalıplara konulan peynir, fermantasyon havuzlarında 120 gün bekletilerek olgunlaştırılıyor.
8
Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescili yapılan ve kesilirken gözeneklerinden yağ aktığı için “ağlayan peynir” olarak da bilinen Savaştepe Mihaliç kelle peyniri, Türkiye`nin dört bir yanında tüketiciyle buluşturuluyor.
9
Tuzlu olanı genellikle kahvaltılarda tercih edilen kelle peynirinin tuzsuzu ise yine Balıkesir`in coğrafi işaretli meşhur damak tadı Susurluk tostuna lezzet veriyor