CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin maliyet bahane ederek dikey bahçe projelerinin bozup yerine grafiti yapımıyla ilgili verdiği rakamlar iddia edilenin aksini söylüyor. Dikey bahçelerin bakım masrafının İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Park ve Bahçeler için tahsis edilen yıllık bütçenin sadece binde 7’si (Yüzde 0,71) olduğu ortaya çıktı.
Kent mimarisinde hava kalitesi, ses kirliği gibi bir çok faktörde pozitif etkisi olduğu kanıtlanmış Dikey bahçe/Duvar bahçelerde maliyet de tartışma konularından biri oldu. CHP’li İBB tarafından kaldırılan dikey bahçelerin yerine yeni grafiti yapılmasında maliyet gerçekten de belirleyici bir sebep mi?
BAKIM MASRAFI PARK VE BAHÇELER BÜTÇESİNİN YÜZDE 0,71’İ
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, İstanbul’un dikey bahçeleri ile ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı.
Bu bahçelere büyük bir bakım gerekmediğini ifade eden Birpınar, “Tüm duvar bahçelerin aylık bakım masrafı sadece 720 bin Türk lirası, yıllık ise 8,6 milyon Türk lirası, İstanbul Büyükşehir Belediyesince Park ve Bahçeler için tahsis edilen yıllık bütçenin sadece binde 7’si (Yüzde 0,71). Öte yandan, İstanbul’da 60 milyon metrekare yeşil alan var. Bu alanların bakımı da, sulanması da, ilaçlanması da duvar bahçelerle aynı şekilde yapılıyor. Duvar bahçelerin toplam büyüklüğü 55 bin metrekare. Tüm yeşil alanların sadece 10 binde dokuzu. Diğer bir ifadeyle yüzde 0,0916 veya 0,000916” dedi.
GARAFİTİ BAKIMI ÖNCE 150 BİN TL, SONRA DA 450 BİN TL OLARAK AÇIKLANDI
İBB Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin 7 Ekim’de Fikirtepe’deki bu 2 bin metrekarenin bütçemize maliyeti 150 bin lira diye açıkladıktan 4 gün sonra “Efendim bu işin toplam maliyeti 12 milyon. Bize de 2 bin metrenin maliyeti 450 bin lira” şeklinde ifadeler kullandı.
TEVFİK GÖKSU DEŞİFRE ETTİ
Dikey bahçelerle ilgili İBB sitesinde yer alan bilgileri paylaşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, şunları kaydetti: “İBB sitesinde, İBB Park Bahçeler ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı 7 Ekim’de açıklama yapıyor. Diyor ki, ‘Fikirtepe’deki bu 2 bin metrekarenin bütçemize maliyeti 150 bin lira. Bütün projeyi kaldırdığımızda bütçemize 2 milyon artı gelecek’. Sonrasında daire başkanına ‘Ne yaptın sen, biz İstanbul halkını kandıracaktık, fazla maliyetli diyecektik, niye böyle dedin’ diyorlar ki, nasıl oluyorsa aradan dört gün geçtikten sonra aynı daire başkanı şöyle bir açıklama yapıyor: ‘Efendim bu işin toplam maliyeti 12 milyon. Bize de 2 bin metrenin maliyeti 450 bin lira.’ Bunu yapan da İBB sitesindeki açıklamayı yapan da aynı daire başkanı. Bir şey yapamıyorsunuz, bari yapılanı yıkmayın.”
İSTANBUL’DA NE KADAR BAHÇE DUVAR VAR?
İstanbul’da toplam 1 milyon m2 duvar var. Bunun sadece 55.000 m2’si Bahçe Duvardan oluşuyor.
GRAFİTİ BOYA, DİKEY BAHÇE İSE CANLI
Dünyada trend olan ve Avrupa’nın gözdesi Paris’te için dikey bahçe projelerinde 1 milyon m2 hedefi varken 16 milyon nüfuslu mega kent için 55.000 m2’lik Bahçe Duvarı fazla görmenin bir açıklaması olamaz.
TONLARCA ZEHİR HAVAYA KARIŞACAK
Her parkta kullanılan ve bitki sağlığı için gerekli olan ilaçlamayı maliyet bahanesiyle iptal etmek yerine tonlarca zehri koymak anlamına geliyor. 55.000 m2’lik bahçe duvarları boyamak için ortalama 10.000-15.000 litre boya gerekiyor. Boya içeriğine (solvent bazlı/su bazlı olmasına) bağlı olarak UOB’ler değişebiliyor. Ancak dış mekanlarda kalıcı boya tercihi yapılır. Bu durumda en az 5-10 Ton UOB havaya salınacağını kabul etmek gerekiyor.
DİKEY BAHÇELER NE İŞE YARAR?
Çevresel yönden, geniş yol kenarlarında oluşturulan dikey bahçeler suyu, su buharına dönüştürüp havayı serinletir.
Şehirde hava kirliliğinin en fazla olduğu yollarda, oksijen kaynağıdır. Yol ortamın, oksijen oranını daha fazla arttırarak hava kalitesini iyileştirir.
Havadaki toksik maddeleri emerek daha sağlıklı ortamlar oluşturur. Aynı zamanda ses ve ısı yalıtımı sağlayarak ses ve gürültü kirliliğini önlemek için bariyer görevi görür.
Sayısız canlıların, börtü böceğin ve mikro organizmaların yaşam alanını oluşturur. Yeşilin ve canlı bitkilerin bulunduğu ortamlarda insanlar daha sakin, daha sağlıklı ve daha mutlu olduğu bilinen bir gerçektir.
İklim değişikliğine olumlu katkılar sunar. Dikey bahçelerin stresi azaltan, havanın kalitesini iyileştiren ve enerji tasarrufuna yardımcı olan faydaları da vardır.
Özellikle yol kenarlarında yapılması, Trafik gürültüsünü, egzoz kirliliğini, kentsel ısı adacıklarını, ani sıcaklık değişimlerini azaltmaya yardımcı olur ve hava kalitesine olumlu katkılar sağlar.
Yerden tasarruf sağlayarak en dar alanlarda dahi yüzlerce bitkiyle bir orman etkisi oluşturabilir.
Duvarda bitki yüzeyi oluşturma çalışmaları, dünyanın yedi harikasından birisi olan Babil Asma Bahçelerini akla getirmektedir. Dolayısıyla dikey bahçelerin çok bilinen, çok eski ve tarihte de çok önemli bir yeri vardır.